Saturday, 3 December 2016

Gulai Kepala Ikan Bawal Spesial Penang Mari

Mari, mari, mari!

Hari ini Mak Su masakkan hidangan yang amat spesial - ada rasa masin, ada rasa masam, ada rasa pedas. Semua rasa pun ada!

Pasti sedap! Pasti menyelerakan! Encik Husband pasti tambah 2 pinggan nasi!

Yang penting, Penang mari!

Jemput makan semua!


Resipi Gulai Kepala Ikan Bawal Spesial Penang Mari

Bahan-bahan:

2 ketul Kepala Ikan Bawal Hitam
3 paket Serbuk Rempah Ikan
1 sudu besar Halba Campur
3 ranting Daun Kari - dilurutkan
4 biji Bawang Merah - dimayang halus
2 biji Bawang Putih - diketuk
2 biji Tomato Masak
10 biji Kacang Bendi - dipotong
2 biji Terung - dibelah 4
2 biji Cili Merah - dibelah 4 tapi jangan putus
2 sudu besar Asam Jawa - dijadikan 1 cawan jus
2-3 sudu besar Santan Pekat
1 senduk besar Minyak Masak
Garam secukup rasa

Cara-cara:

Basuh kepala ikan bawal sehingga bersih.

Panaskan minyak masak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari dan halba campur sehingga layu dan naik bau.

Masukkan rempah kari dan sedikit air. Kacau sehingga pecah minyak.

Masukkan air asam jawa, kepala ikan, tomato, terung dan kacang bendi. Biarkan sehingga mendidih. Masukkan santan pekat, cili merah dan garam secukup rasa. Kacau sehingga masak.

Gulai Kepala Ikan Bawal sedia untuk dihidangkan.

Pssssst ... TOP SECRET ... mai Mak Su nak bisik sat ...

Untuk menghilangkan bau hanyir ikan, basuh dahulu kepala ikan dengan air asam jawa. Kemudian basuh dengan air bersih.

Kadangkala akibat kita simpan ikan di dalam peti sejuk dengan agak lama, ini akan menyebabkan ikan akan menjadi kurang segar. Bagi mengembalikan kesegaran ikan tersebut, setelah dinyahbekukan, rendam seketika ikan dengan air yang direnjiskan sedikit cuka.

InsyaAllah, ikan akan kembali segar dan tidak berbau.

Selamat mencuba semua. Pasti menjilat jari! Kalau sedap, cubalah banyak kali.

No comments:

Post a Comment