Saturday, 26 November 2016

Gulai Ikan Talang Masin Tumis Darat Air Liur Meleleh

Apa khabar anak-anak tersayang Mak Su?

Apa khabar semua warga siber?

Hari ini Mak Su masakkan hidangan yang memang menyelerakan ~ Gulai Ikan Talang Masin.

Dengar saja nama dia pun, air liur mula meleleh, kan?

Jemput makan semua!


Resipi Gulai Ikan Talang Masin Tumis Darat Air Liur Meleleh 

Bahan-bahan:

500gm tulang dan isi Ikan Talang Masin
2 biji Kentang - dipotong 6
2 biji Terung - dipotong 6
2 bungkus Rempah Kari Ikan
2 cawan Santan Pekat
1/2 cawan Air Asam Jawa Cair

6 biji Bawang Merah - dikisar
1 inci Halia - dikisar
6 tangkai Cili Kering - dikisar

6 biji Bawang Merah - dimayang halus
2 ulas Bawang Putih - dimayang halus
1 sudu besar Biji Sawi
2 tangkai Daun Kari

Garam dan Gula secukup rasa
Minyak Masak secukupnya

Cara-cara:

Tulang dan isi ikan talang direndam sebentar dengan air garam. Toskan.

Masukkan tulang dan isi ikan talang masin bersama air, rempah kari, bahan kisar dan kentang ke dalam periuk. Biarkan seketika sehingga kentang lembut.

Kemudian masukkan santan dan terung.
Masak dengan api yang kecil dan kacau pelahan-lahan agar santan tidak pecah minyak. Masukkan air asam jawa dan perasakan secukupnya. Apabila mendidih, padamkan api.

Dalam kuali yang lain panaskan minyak dan tumis daun kari, bawang merah dan bawang putih yang dimayang halus bersama satu sudu besar biji sawi. Tumis hingga kekuningan dan naik bau.

Terus masukkan bahan tumis tadi ke dalam gulai tulang ikan talang masih panas dan kacau rata.

Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas.

Pssssst ... TOP SECRET ... mai Mak Su nak bisik sat ...

Untuk mengurangkan rasa masin, tulang dan isi ikan talang direndam sebentar dengan air garam. Memang tak logik tetapi amat berkesan mengurangkan rasa masin. Cubalah dulu, baru tahu!

Selamat mencuba semua. Pasti menjilat jari! Kalau sedap, cubalah banyak kali.

No comments:

Post a Comment