Saturday 17 December 2016

Cucur Jagung Apek Pendek Digoreng Bersama Kuchai Cina Cepat

Assalamualaikum dan selamat pagi semua!

Hari ni untuk breakfast, Mak Su masak Cucur Jagung Apek Pendek Digoreng Bersama Kuchai Cina Cepat. Amboi, tengok nama resipi takut pulak Mak Su.

Sebenarnya nama resepi ni diambil dari kenangan anak-anak Mak Su waktu diorang kecik-kecik. Yalah, kecik-kecik dulu Mak Su akan suruh diorang beli tepung gandum dari Apek Pendek dan kuchai pulak dibeli dari Apek Cina Cepat sebab dia cepat macam Speedy Gonzales.

Sangat sedap dimakan bersama sos cili atau pun kuah kacang (nanti Mak Su kongsikan cara nak membuatnya).

Jemput makan semua!


Resipi Cucur Jagung Apek Pendek Digoreng Bersama Kuchai Cina Cepat

Bahan-bahan:

500 gram Tepung Gandum
50 gram Daun Kuchai
50 gram Jagung
1 biji Bawang Besar - dipotong nipis
10 ekor Udang (seekor dipotong 3)
2 sudu teh Serbuk Kunyit
Air secukupnya
Garam secukup rasa 

Cara-cara:

Masukkan tepung ke dalam bekas yang bersesuaian.

Potong kuchai panjang-panjang (lebih kurang 1 inci panjang).

Masukkan kuchai yang sudah dipotong, jagung, bawang besar dan udang ke dalam tepung.

Air dimasukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung tadi. Pastikan adunan tidak terlalu cair.

Masukan serbuk kunyit dan garam secukup rasa.  

Panaskan minyak secukupnya.

Gunakan 2 batang sudu bagi memudahkan proses memasukkan adunan tepung ke dalam minyak panas. Sendukkan adunan tepung dengan sudu, dan masukkan adunan ke dalam minyak panas. Satu lagi sudu diperlukan bagi menolak adunan tepung ke dalam minyak. Ulang sehingga adunan penuh kuali.

Balik-balikkan adunan sehingga masak dan garing.

Ulang langkah di atas sehingga kesemua adunan tepung siap digoreng.

Cucur Jagung Apek Pendek Digoreng Bersama Kuchai Cina Cepat sedia untuk dihidangkan.

Pssssst ... TOP SECRET ... mai Mak Su nak bisik sat ...

Ramai yang dok tanya, macam mana nak buat cucur kita tak keras.

Simple je, sebenarnya. Make sure, minyak yang kita nak masukkan adunan tepung betul-betul panas. Kalau kita masukkan adunan tepung tapi time tu minyak tak betul-betul panas, maka cucur kita akan menjadi keras dan juga berminyak.

Kecilkan api bila cucur hampir masak dan tunggu hingga ia garing dan masak dengan sempurna.

Tak percaya? Cubalah dulu, baru tahu!

Selamat mencuba semua. Pasti menjilat jari! Kalau sedap, cubalah banyak kali.

No comments:

Post a Comment