Saturday 10 December 2016

Asam Pedas Meletop Wah Wah Wah

Hai semua. Apa habaq?

Hari ini Mak Su nak introduce satu lagi masakan orang utara.

Orang utara panggil dia Asam Pedas. Orang negeri lain jangan kena tipu tau, sebab di selatan orang panggil dia Asam Rebus. Check it out!

Hanya rebus sahaja ala singgang. That's why masakan ini amat sesuai untuk orang yang tengah on diet kerana langsung tak pakai minyak. Tapi rasa dia sedap sangat, konfem tambah nasi dua pinggan. Habislah diet!

Itulah sebab dia Meletop Wah Wah Wah!

Jemput makan semua!

  
Resipi Asam Pedas Meletop Wah Wah Wah

Bahan-bahan:

5 ekor Ikan Kembung
150gm Cili Kering
1 inci Belacan
5 biji Bawang Merah
2 sudu besar Asam Jawa - dijadikan 1 cawan jus
10 batang Daun Kesum - dilurutkan
1 batang Bunga Kantan - dibelah dua
10 biji Kacang Bendi - dibuang tangkai
Garam secukup rasa

Cara-cara:

Basuh ikan kembung sehingga bersih.

Kisar cili kering, belacan, bawang merah dan secawan air sehingga halus.

Masukkan bahan kisar tadi ke dalam periuk bersama 1 cawan jus asam jawa.

Masak sehingga mendidih. Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan dan kacang bendi. Kacau seketika.

Masukkan ikan kembung. Bila ikan masak, masukkan garam secukup rasa dan kacau.

Asam Pedas Meletop Wah Wah Wah sedia untuk dihidangkan.

Pssssst ... TOP SECRET ... mai Mak Su nak bisik sat ...

Mak Su tak suka masukkan gula dalam masakan. That's why Mak Su gunakan bawang merah untuk membangkitkan rasa manis original dalam masakkan. Cuba try test!

Selamat mencuba semua. Pasti menjilat jari! Kalau sedap, cubalah banyak kali.

No comments:

Post a Comment