Saturday 24 December 2016

Sup Tulang Daging Mengeleber Moo Moo Moooooo


Assalamualaikum dan selamat tengahari semua!

Sekarangkan musim hujan. Sedapnya kalau dapat makan sup panas-panas berserta nasi panas. Bila dah teringin tu, maka terhasillah Sup Tulang Daging Mengeleber Moo Moo Moooooo untuk makan tengahari.

Kalau ada yang diet dan tak mau makan nasi, sup ini juga boleh dimakan dengan bihun, mee ataupun kuew teow. Nak hirup sup saja pun boleh.

Sedap dimakan bersama sambal kicap. Sure bertambah meletop rasanya.

Jemput makan semua!


Resipi Sup Tulang Daging Mengeleber Moo Moo Moooooo

Bahan-bahan:

1 kg Tulang Rusuk (beli bersama campuran daging ye)
2 liter Air (untuk rebusan)
2/3 ketul Kiub Daging Knorr
1 sudu Garam Masala
5 biji Ubi Kentang - dipotong 4
3 batang Kulit Kayu Manis
5 kuntum Bunga Cengkih
2 kuntum Bunga Lawang

Bahan Kisar 1
1 sudu Jintan Manis
2 biji Bawang Besar
3 ulas Bawang Putih
1 sudu Lada Hitam

Bahan Kisar 2 (Untuk Tumis Darat)
10 biji Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih

Bahan-bahan Hiasan:
2 pokok Daun Sup
2 pokok Daun Bawang

Cara-cara:

Rebus daging dengan api yang perlahan.

Kemudian masukkan Bahan Kisar 1, kiub Daging Knorr dan garam masala.

Masak sehingga daging empuk dan masukkan ubi kentang.

Tunggu sehingga kentang empuk.

Dengan menggunakan periuk yang lain, tumis Bahan Kisar 2 bersama kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang sehingga wangi dan garing. Kemudian masukkan ke dalam air rebusan tulang rusuk itu tadi. Terus tutup periuk supaya dapat mengekalkan bau yang wangi sup nanti.

Potong daun sup dan daun bawang (dalam 1/2 inci). Taburkan ketika sup hendak dihidangkan nanti.

Sup Tulang Daging Mengeleber Moo Moo Moooooo sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas.


Pssssst ... TOP SECRET ... mai Mak Su nak bisik sat ...

Garam masala digunakan dalam sup kita kali ini bertujuan untuk menghasilkan rasa berempah pada sup kita. Jadi bila dah rasa berempah tu, pasti akan membangkitkan selera kita untuk makan, kan?

Selamat mencuba semua. Pasti menjilat jari! Kalau sedap, cubalah banyak kali.

No comments:

Post a Comment