Saturday 25 February 2017

Pisang Goreng KRUP KRUP KRAP Sedap Gila

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

MARI!!! MARI!!! MARI!!! ADA PISANG GORENG PANAS!

RANGGUP SEDAP GILA KRUP KRUP KRAP!!!

Siapa mau makan, cepat belajar sama Mak Su punya husband paling sweet, Mr Abu Bakar.

Dia yang paling expert goreng pisang ranggup KRUP KRUP KRAP.

KRUP KRUP KRAP, excuse me, Mak Su tengah enjoy ok! KRUP KRUP KRAP.

Jemput makan semua!

Sambung KRUP KRUP KRAP, KRUP KRUP KRAP, KRUP KRUP KRAP. 
Jangan jeles tau. Belajar dan masak sendiri chuoollss.


Resipi Pisang Goreng KRUP KRUP KRAP Sedap Gila

Bahan-bahan: 

1 sikat Pisang Awak atau Pisang Abu
3 cawan Tepung Beras
Secubit Soda Bikabonat
Secubit Garam
Secubit Gula
Air secukupnya (kalau suka effect KRUP KRUP KRAP kurangkan air dia)
Minyak secukupnya untuk menggoreng (kena banyak minyak untuk memastikan hasil gorengan menjadi ranggup)

Cara-cara:

Kupas pisang dan dibelah dua.

Satukan tepung beras, soda bikabonat, garam dan gula.

Tuangkan air sedikit-sedikit dan perlahan-perlahan ke dalam adunan tepung tadi. Pastikan adunan tidak terlalu cair.

Panaskan minyak.

Ambil potongan pisang dan celup ke dalam adunan tepung satu persatu. Pastikan keseluruhan pisang disaluti dengan tepung.

Masukkan pisang ke dalam minyak panas tadi.  Ulangi process sampai penuhi kuali.

Balik-balikkan pisang supaya masak sama rata.

Goreng sehingga kekuningan. Angkat dan letak ke atas tisu dapur untuk menyerap minyak.

Pisang Goreng KRUP KRUP KRAP Sedap Gila sedia untuk dihidangkan.
 
Pssssst ... TOP SECRET ... mai Mak Su nak bisik sat ...

Encik Husband pesan soda bikarbonat itulah rahsia untuk pisang goreng kita menjadi rangup. Tapi awas! Jangan letak banyak-banyak ye anak-anak sayang, nanti pahit adunan tepung awak tu nanti.

Orait, semua jangan lupa pesan Mak Su ni.


Selamat mencuba semua. Pasti menjilat jari! Kalau sedap, cubalah banyak kali.

No comments:

Post a Comment