Saturday, 11 March 2017

Kuey Teow Goreng Go Go Power Rangers Go Go Go!!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

Anak-anak Mak Su apa habaq? Sori, minggu lepas Mak Su tak dan nak bersiaran. Buzy sikit.

Menu untuk hari ni simple ja. Tiap-tiap hari makan nasi, kadang-kadang jemu jugak. So kita tukaq sikit menu yang simple tapi confirm sedap dan mengenyangkan.

Mempersembahkan Kuey Teow Goreng Go Go Power Rangers Go Go Go!!!

Jemput makan semua! 


Resipi Kuey Teow Goreng Go Go Power Rangers Go Go Go!!!
 
Bahan-bahan:
 
1 paket Kuey Teow (400 gm)
100 gm Udang ~ buang kepala & kulit
1 mangkuk Taugeh
1 mangkuk Kucai
1/2 cawan Air
2 senduk nasi Cili Kisar
7 ulas Bawang Merah (diracik halus)
2 ulas Bawang Putih (diketuk kasar)
1 sudu besar Sos Tiram
2 sudu besar Sos Cili
1 sudu besar Sos Tomato
2 sudu besar Kicap Masin
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan Hiasan:

Daun Sup
Daun Bawang
Bawang Goreng
Hirisan Cili
Tauhu Goreng
Hirisan Fish Cake Goreng

Cara-cara:

Panaskan minyak.
Goreng bawang merah yang diracik halus bersama bawang putih yang diketuk sehingga wangi dan layu.

Masukkan cili kisar ke dalam gorengan bawang tadi dan kacau sehingga cili pecah minyak.

Apabila sudah pecah minyak, masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap.
Kacau sehingga sebati.

Masukkan udang dan air.
Tunggu sehingga udang hampir masak.

Masukkan sayur taugeh dan kucai bersama-sama kuey teow dan kacau rata.

Bila kuey teow sudah mesra dengan bahan-bahan tumisan, bolehlah diangkat dan taburkan dengan bawang goreng, daun sup, daun bawang, hirisan cili, tauhu goreng beserta hirisan fish cake yang sudah digoreng.

Taraaa Kuey Teow Goreng Go Go Power Rangers Go Go Go!!! sedia untuk dihidangkan.

Pssssst ... TOP SECRET ... mai Mak Su nak bisik sat ...

Selalunya, anak-anak Mak Su selalu mengadu, kenapa bila mereka goreng kuey teow, kuey teownya akan patah-patah dan hancur. So, ni Mak Su nak bagitau, bila kita dah beli kuey teow, jangan simpan dalam peti sejuk. Letakkan kuey teow tu diluar pada suhu bilik yang biasa. Suhu di dalam peti yang sejuk akan menyebabkan cecair dalam kuey teow menjadi kering dan disebabkan itulah apabila kita menggoreng kuey teow akan patah-patah.

Jadi ingat ye, sayang-sayang Mak Su semua..

Selamat mencuba semua. Pasti menjilat jari! Kalau sedap, cubalah banyak kali.

No comments:

Post a Comment