Assalamualaikum dan selamat tengahari semua!
Buat apa tu?
En. Husband beli ubi kayu. Dilema ni. Nak rebus ka, nak buat pengat ka or nak buat bingka?
Last-last, Mak Su decide untuk masak Pengat Ubi Bersama Sago Bulat Bulat Psy Gangnam Style.
Jemput makan semua!
(Maaf ye, gambar also tak clear. Apa mau buat. Fotographer tengah hot Oppa Gangnam Style. Kata dia hepi sangat dapat makan Pengat Ubi Sago Bulat Bulat ni.)
Resipi Pengat Ubi Bersama Sago Bulat Bulat Psy Gangnam Style
Bahan-bahan:
500 gram Ubi Kayu
3 sudu besar Sagu (direndam setengah jam)
1 keping Gula Melaka
2 mangkuk Santan Pekat
2 cawan Air
3 helai Daun Pandan
Secubit Garam
Cara-cara:
Rebus ubi kayu sehingga empuk bersama-sama 2 cawan air.
Masukkan sagu dan tunggu sehingga sagu kembang.
Setelah sagu kembang, masukkan gula melaka dan daun pandan.
Bila gula melaka sudah cair, masukkan santan dan secubit garam.
Kacau perlahan supaya santan tidak pecah minyak dan apabila santan mula menggelegak, bolehlah ditutup api.
Pengat Ubi Bersama Sago Bulat Bulat Psy Gangnam Style sedia untuk dihidangkan.
Pssssst ... TOP SECRET ... mai Mak Su nak bisik sat ...
Ramai yang nak jaga badan, takut nak makan santan yang pekat-pekat, katanya banyak lemak dan kolestrol. Ni Mak Su nak bagitau. Secubit garam yang kita masukkan ke dalam kuah kita tadi adalah bertujuan untuk menambahkan rasa 'lemak' pada santan yang kita masukkan tadi. Jadi, tak perlulah kita masukkan santan pekat yang banyak. Bolehlah kita kurangkan santan dari 2 mangkuk ke 1 mangkuk. Yang penting kita perlu pandai seimbangkan rasa, manis dan masin supaya kuah pengat kita menjadi enak.
Selamat mencuba semua. Pasti menjilat jari! Kalau sedap, cubalah banyak kali.
No comments:
Post a Comment