Sunday 15 January 2017

Cucur Udang Kuah Kacang Gunung Berapi Mak Sur Nor Jeng Jeng Jeng

Assalamualaikum dan selamat tengahari semua!

Dah kenyang ka semua ? Alhamdulillah ...
Mak Su dah start dok pikiaq apa nak masak untuk minum petang sat lagi. 
Tanya En. Husband, dia request nak makan cucoq udang.

Lepas sembahyang Zohor tadi, Mak Su pi selongkar dapur. Cukup bahan-bahan untuk buat cucoq dengan kuah kacang sekali.

Maka, tadaaaaa ............. Cucur Udang Kuah Kacang Gunung Berapi Mak Sur Nor Jeng Jeng Jeng untuk minum petang ini. Sedapnya ...

Jemput makan semua!

Tu nampak tak? Kuah Kacang Gunung Berapi tengah berasap. Kalau tak cuba, pasti meletup.


Resipi Cucur Udang Kuah Kacang Gunung Berapi Mak Sur Nor Jeng Jeng Jeng

Bahan-bahan:

Bahan-bahan untuk Cucur:

500 gram Tepung Gandum
1 sudu teh Baking Powder
2 sudu teh Serbuk Kunyit
50 gram Kuchai
50 gram Taugeh
200 gram Udang (lagi banyak kita masukkan udang, lagi sedap tau)
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya (untuk menggoreng)

Bahan-bahan untuk Kuah Kacang:

500 gram Kacang Tanah
100 gram Cili Kering
3 biji Bawang Besar
1 inci Belacan
1 inchi Halia
2 batang Serai (dititik)
Setengah cawan Air Asam Jawa (cair)
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya (untuk menumis)
 
Cara-cara:

Untuk Cucur:

Masukkan tepung dan baking powder ke dalam bekas yang bersesuaian. 

Potong kuchai panjang-panjang dan masukkan ke dalam tepung bersama taugeh dan juga udang.

Masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung tadi. Pastikan adunan tidak terlalu cair. Adun sebati.

Masukan serbuk kunyit dan garam secukup rasa.  

Panaskan minyak secukupnya.

Masukkan adunan tepung ke dalam minyak panas. Sendukkan adunan tepung dengan senduk yang leper, dan masukkan adunan ke dalam minyak panas. Tidak perlu dibuat bulat-bulat, dan pastikan ia sedikit lepas.

Goreng sehingga garing dan ulangi sehingga adunan tepung habis digoreng.

Untuk Kuah Kacang:

Kacang tanah dibasuh bersih dan disangai sehingga masak (goreng tanpa minyak)
Tutup api, dan biarkan sehingga sejuk. Buang kulit kacang dan kisar (Bahagikan kacang kepada 2 bahagian, 1 bahagian dikisar kasar dan 1 bahagian lagi dikisar halus).

Basuh cili kering sehingga bersih dan tapis.

Kemudian,cili kering, bawang besar, halia, dan belacan digoreng terlebih dahulu sehingga naik bau. Angkat dan biarkan sejuk dan kisar sehingga halus.

Dengan menggunakan minyak tadi, tumis bahan kisar dan serai sehingga pecah minyak.

Masukkan sedikit air dan kacang yang sudah dikisar tadi. Kacau sentiasa supaya kuah tidak berkerak.
Berhati-hati ya, time ni kuah kacang ni akan meletup-letup.

Perasakan dengan garam dan sedikit gula secukupnya.
Tutup api.

Cara Untuk Dihidangkan:

Potong cucur udang tadi mengikut saiz kegemaran.
Masukkan kuah kacang ke dalam mangkuk yang bersesuaian.

Cucur Udang Kuah Kacang Gunung Berapi Mak Sur Nor Jeng Jeng Jeng sedia untuk dihidangkan.

Pssssst ... TOP SECRET ... mai Mak Su nak bisik sat ...

Untuk menambahkan lagi kesedapan dan keenakan pada kuah kacang, boleh la sayang-sayang semua tambahkan sedikit santan pekat ke dalam kuah tadi. Kuah akan menjadi lemak berkrim dan disukai ramai, hi hi hi.

Selamat mencuba semua. Pasti menjilat jari! Kalau sedap, cubalah banyak kali.

No comments:

Post a Comment