Saturday 12 November 2016

Bihun Goreng Mentari Pagi Sejambak Bunga Secawan Kopi Seikhlas Hati

Selamat pagi anak-anak tersayang Mak Su Nor, dan semua peminat memasak.

Pagi ini Mak Su sajikan Bihun Goreng yang amat terror. Nama dia pun terror, kan?

Jemput makan semua!


Resipi Bihun Goreng Mentari Pagi Sejambak Bunga Secawan Kopi Seikhlas Hati

Bahan-bahan:


1 paket Bihun (400 gm) ~ rendam sehingga lembut dan toskan
200 gm Udang ~ buang kepala & kulit
200 gm Sotong ~ dihiris
1 mangkuk Taugeh
1 mangkuk Sayur Sawi
1 cawan Air
3 senduk nasi Cili Kisar
10 ulas Bawang Merah (diracik halus)
3 ulas Bawang Putih (diketuk kasar)
2 sudu besar Sos Tiram
2 sudu besar Sos Cili
2 sudu besar Sos Tomato
2 sudu besar Kicap Masin
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan Hiasan:

Daun Sup
Daun Bawang
Hirisan Cili
Tauhu Goreng.

Cara-cara:

Panaskan minyak.
Bahagikan bawang yang diracik halus tadi kepada 2 bahagian.
Goreng bahagian pertama dijadikan bawang goreng. Angkat bawang yang digoreng setelah kekuningan.

Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng bawang merah yang selebihnya bersama bawang putih yang diketuk sehingga wangi dan layu. Kemudian tumis bersama cili yang dikisar tadi.
Apabila sudah pecah minyak, masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap.
Kacau sehingga sebati.

Masukkan udang, sotong dan air.
Tunggu sehingga udang dan sotong hampir masak.

Masukkan sayur dan bihun dan kacau rata.

Bila bihun dah lembut bolehlah diangkat dan taburkan dengan bawang goreng, daun sup, daun bawang, hirisan cili & juga tauhu goreng.

Pssssst ... TOP SECRET ... mai Mak Su nak bisik sat ...

Bagi mereka yang tidak suka akan seafood, bolehlah digantikan dengan ayam ataupun daging.
Kepala dan kulit udang jangan dibuang, basuh dan rebus untuk digunakan air rebusannya.

Selamat mencuba semua. Pasti menjilat jari! Kalau sedap, cubalah banyak kali.

No comments:

Post a Comment