Post pertama Mak Su Nor ~ Laksa Penang Special.
Memang faberet anak-anak Mak Su.
Jemput makan semua!
Resipi Laksa Penang Mak Su Nor
Bahan-bahan:
1 bungkus Laksa
1 kilo Ikan Sardin atau Ikan Selayang
3 biji Bawang Besar
2 inci Belacan
300 gram Cili Kering
5 keping Asam Keping
2 sudu besar Asam Jawa
1/2 biji Sengkuang - dikisar
1 kuntum Bunga Kantan - dibelah 4
1 ikat Daun Kesum
5 liter Air - mengikut kepekatan kuah yang disukai
Garam secukup rasa
Bahan-bahan Hiasan:
Timun - dihiris
Bawang Besar - dihiris
Cili Padi - dihiris
Salad - dihiris
Daun Pudina - dihiris
Daun Selom - dihiris
Limau Kasturi - dibelah dua
Cara-cara:
Rendamkan laksa dalam air biasa. Rebus dan toskan laksa sebelum dihidangkan..
Rebus ikan dan asingkan isi. Hancurkan isi ikan. Biar sedikit kasar supaya kuahnya pekat.
Air rebusan ikan dikisar bersama tulang ikan. Tapis bagi mengasingkan tulang dan air rebusan.
Kisar bawang besar, belacan dan cili kering.
Masukkan bahan-bahan yang dikisar di atas bersama sengkuang kisar, asam keping, asam jawa, daun kesum, dan bunga kantan ke dalam air rebusan.
Masak dengan api yang perlahan.
Bila kuah mula mendidih, masukkan garam secukup rasa.
Masukkan laksa ke dalam mangkuk, tuangkan kuah ke dalam mangkuk. Hiaskan dengan bahan-bahan hiasan.
Pssssst ... TOP SECRET ... mai Mak Su nak bisik sat ...
Kalau nak sedap lagi, bolehlah ditambah air rebusan kulit udang.
Rugi tak cuba! Pasti menjilat sudu! Kering mangkuk nanti!
No comments:
Post a Comment