Saturday 19 November 2016

Daging Masak Kicap Senjakala Bulan Mengundang

Selamat berhujung minggu semua.

Hari ini Mak Su nak kongsikan menu kegemaran anak-anak Mak Su dan suami tercinta.
Menunya amat mudah, tetapi rasanya memang menusuk jiwa.

Jemput makan semua!


Resipi Daging Masak Kicap Senjakala Bulan Mengundang 

Bahan-bahan:


500 gm Daging (dipotong)
1/4 cawan Kicap Pekat

2 batang Kulit Kayu Manis
5 kuntum Bunga Cengkih
2 kuntum Bunga Lawang
5 biji Buah Pelaga

Bahan Kisar:
 
1 biji Bawang Besar
1 inci Halia
1 sudu besar Jintan Manis

Bahan-bahan Hiasan:

Daun Sup - dipotong panjang
Daun Bawang - dipotong panjang
Bawang Besar - dipotong bulat
Cili Merah - dipotong serong

Cara-cara:

Panaskan minyak.
Tumis rempah empat sekawan (Kulit Kayu Manis, Bunga Cengkih, Bunga Lawang dan Buah Pelaga) bersama bahan kisar tadi.
Tumis sehingga naik bau dan garing.

Masukkan daging dan kacau sebati.
Tunggu sehingga air daging kering.

Apabila air daging sudah kering dan daging sedikit empuk, masukkan kicap pekat.
Masukkan garam secukup rasa.

Kacau sebati sehingga daging empuk dan masukkan daun sup, daun bawang, hirisan bawang dan cili.

Kacau seketika dan sudah boleh dihidangkan.


Pssssst ... TOP SECRET ... mai Mak Su nak bisik sat ...

Untuk menambahkan kesedapan masakan ini, boleh ditambahkan dengan setengah sudu kecil lada hitam yang ditumbuk halus.

Selamat mencuba semua. Pasti menjilat jari! Kalau sedap, cubalah banyak kali.

No comments:

Post a Comment